frouwkjen

Hi, ik ben Frouwkjen. Leuk dat je rondkijkt op de website van LEEFstijl3x3! Misschien vind je het wel fijn als ik wat meer over mezelf vertel?

Voedingskundige…..

Ik ben opgeleid als voedingskundige. Eerst heb ik Voeding en Diëtetiek gestudeerd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Dat is een paramedische opleiding waar veel aandacht is voor de fysiologische functie van voeding. Dus wat gebeurt er met de voedingsstoffen in je lichaam en wat voor effect heeft dat op ziekte en gezondheid? Hoe kun je zo gezond mogelijk leven en ziektes helpen voorkomen? Maar ook hoe kun je, als je ziek bent, met een goede voeding toch zo optimaal mogelijk leven?

Super boeiend en belangrijk maar ik kwam er steeds meer achter dat voeding zoveel meer is dan dat. Je eet niet alleen maar om in leven te blijven. Voeding heeft ook allerlei sociale en emotionele functies. Eten is gezellig, het verbindt, het is lekker en ga zo maar door. Dat beïnvloedt natuurlijk ook enorm waarom mensen eten wat ze eten. Om dat beter te leren begrijpen, ook op een wetenschappelijke manier, ben ik na mijn afstuderen aan de HAN direct Voeding en Voedingsgewoonten gaan studeren aan de Wageningen University (WUR) en heb ook die studie voltooid.

“VOEDING IS EMOTIE EN IS ER VOOR JE LICHAAM ÉN GEEST”

Juist omdat voeding zo breed is, vind ik het nog steeds een prachtig vak! Na mijn studies heb ik eerst gewerkt in een academisch ziekenhuis en daarna jaren bij grote internationale voedingsmiddelen bedrijven. Hier werkte ik met producten die een specifieke invloed hebben op gezondheid, onder meer Frisolac kindervoeding en Becel. Voor deze laatste was ik ook een tijd wekelijks te zien op TV in Koffietijd. Ik sprak over gezonde voeding maar ook over beweging en ontspanning…. gezonde leefstijl dus. Echt een super leuke ervaring!

Moeder…..

Ik ben getrouwd en moeder van 3 prachtige kinderen. Ik heb er heel bewust voor gekozen om een tijdje fulltime moeder te zijn.  Ik vond het erg fijn om de stabiele basis van het gezin te zijn toen we (zwanger van de derde) als expats naar Polen vertrokken. Toen ook de jongste  naar school ging, woonden wij in München, Zuid Duitsland. Onze kinderen gingen daar naar een internationale school met leerlingen vanuit de hele wereld. Zo’n school is een vrij hechte gemeenschap en daardoor ontmoette ik ook moeders, vrouwen vanuit de hele wereld. Wat mij opviel was dat veel vrouwen, ongeacht waar ze vandaan kwamen, worstelden met hun gewicht en met hun zelfbeeld. De meest vreemde en soms ook gevaarlijke diëten gingen rond. Dit raakte mij en maakte bij mij een gevoel los van:

“MEIDEN, JULLIE DOEN JEZELF ECHT TE KORT! DAT IS ZO ZONDE, DAARVOOR IS HET LEVEN TOCH VEEL TE MOOI!”

En precies dit gevoel was voor mij de aanleiding en een hele krachtige motivatie om daar iets aan te gaan doen. Ik wilde vrouwen inspireren om op een liefdevolle manier goed voor zichzelf te zorgen. Zo ben ik begonnen met het ontwikkelen en geven van mijn 3×3 workshops. Alle kennis en ervaring uit studies, banen, cursussen, mijn liefde voor zingen en muziek, maar ook interesse in mensen en levenservaring bracht ik hierin samen.

LEEFcoach, internationale workshops 3×3…..

De 3×3 workshops gingen over het aanleren van een gezonde leefstijl. Alle kennis over de 3 pijlers : voeding, beweging en ontspanning maar vooral het HOE. De kennis is namelijk niet zo ingewikkeld maar het doen, de verandering in gedrag, dat is ongeveer het moeilijkste wat er is. In de workshops zaten dus ook allerlei oefeningen om jezelf beter te leren kennen, liefde voor jezelf te voelen en weten wie je wilt zijn, want dat is waar verandering begint.

“ALS JE LIEFDE VOELT VOOR IETS OF IEMAND WIL JE ER ALS VANZELF GOED VOOR ZORGEN. DIT GELDT OOK BIJ LIEFDE VOOR JEZELF!”

Met de 3×3 workshops hielp ik vrouwen uit alle delen van de wereld. Wat ik bijzonder vond om te ervaren was dat er zeker culturele verschillen zijn maar dat in basis iedereen gelijk is! Met dezelfde zorgen en dezelfde onzekerheden. De vraag: “Ben ik wel goed genoeg?” leeft overal.

Singer songwriter…..

In de 3×3 workshops maakten we veel gebruik van muziek. Ik geloof dat muziek een heel krachtig middel is om jezelf beter te leren kennen. Muziek is emotie! Eén van mijn passies is al jaren het schrijven, zingen en spelen van mooie, eerlijke liedjes. Een aantal daarvan speelde ik ook in de workshops en ik vond het heel bijzonder al die emoties te voelen en te merken hoe het vrouwen weer op een andere manier inspireerde. Hoe het hun dichter bij hun gevoel bracht.

Ook hebben we tijdens de 3x3workshops heel duidelijk de kracht van samen zingen ervaren. Zingen (en alles wat daarbij komt kijken zoals ontspanning van je lichaam, ademhaling, lichaamshouding) helpt te voelen. Het zorgt voor contact met lichaam en geest. Je bent tijdens het zingen heel bewust met je lichaam bezig maar tegelijkertijd komen emoties veel meer binnen. Het opent ‘je hart’ en daardoor ga je ook makkelijker de verbinding met anderen aan. Het is echt een soort mindfulness extra!

Oprichtster LEEFstijl3x3 en schrijfster boek…..

Al met al hebben we als gezin bijna 10 jaar in het buitenland gewoond. Een prachtige en leerzame tijd! Terug in Nederland ben ik de eerste tijd vooral bezig geweest met het op weg helpen van onze kinderen…. ze hadden nog nooit op een Nederlandse school gezeten dus dat was even wennen. Ook het verbouwen van ons huis van ruim 100 jaar oud en het weer opbouwen van een nieuw sociaal leven in een nieuwe stad, kostte tijd. Daarna ben ik weer verder gegaan met wat ik echt voel als een missie:

“MIJN MISSIE IS DAT ALLE MENSEN VANUIT ZELFLIEFDE EN ZELFKENNIS GOED IN HUN VEL ZITTEN EN LEVEN IN VERBINDING MET ZICHZELF, MET ANDERE MENSEN ÉN HET GROTERE GEHEEL”

Ik wil mensen heel graag helpen met dat ze de dingen gaan doen die belangrijk zijn in hun leven. Zonder dat ze zichzelf daarbij in de weg zitten omdat ze geen passend gewicht hebben of omdat ze niet fit zijn of omdat ze zichzelf te veel ingewikkelde regeltjes opleggen. Ingewikkelde regels maken je niet gelukkig. Voelen wat bij je past en ervaren hoe fijn en krachtig voeding, beweging en ontspanning kunnen zijn. Daar gaat het om!

Om in Nederland een grotere groep te kunnen bereiken heb ik LEEFstijl3x3 opgericht en een boek (2019) geschreven dat gebaseerd is op mijn internationale 3×3 workshops. Ook ben ik een YouTube kanaal gestart om nog meer tips over een gezonde leefstijl te delen. Omdat ik heel sterk geloof in de kracht van verbinding, van contact tussen mensen en in de kracht van groepen, ben ik ook in Nederland weer gestart met 3x3workshops. Daarnaast vind ik het heel leuk en inspirerend om lezingen te geven en maak ik op verzoek graag een muzikaal theatercollege. Ik hoop je ooit ‘in het echt’ te ontmoeten!